Pomarańcze, kapusta, winogrona, jagody, czarna porzeczka, żurawina i wiele innych owoców i warzyw zawierają cząsteczki działające antyrakowo. Do wykrycia ponad 110 molekuł naukowcy wykorzystali smartfony.

Najświeższe dane wskazują, że dieta i zdrowy styl życia może zapobiegać w 30-40 proc. nowotworów.

Wiadomo, że wiele owoców i warzyw zawiera tzw. flawonoidy z grupy polifenoli, a w szczególności procyjanidyny oraz resweratrol. Są one skuteczniejszymi antyoksydantami niż witaminy C i E. Z kolei antyoksydanty działają przeciwnowotworowo.

Molekuły na raka

Teraz naukowcy z Imperial College w Londynie zidentyfikowali ponad 110 cząsteczek zwalczających raka. Aby je znaleźć sztuczna inteligencja przeanalizowała prawie 8 tysięcy produktów spożywczych. Wyniki projektu opublikowano w czasopiśmie Scientific Reports.

Brytyjscy badacze współpracowali w swoim przedsięwzięciu z Fundacją Vodafone, która stworzyła aplikację na smartfony DreamLab. Wystarczyło ściągnąć tę aplikację i na noc podłączyć telefon do ładowarki. Dzięki aplikacji setki tysięcy telefonów stworzyły sieć w chmurze zdolną do przetwarzania ogromnych ilości danych. Wszystko działo się nocą, podczas ładowania telefonów. W ten sposób zagospodarowano niewykorzystaną w nocy moc przetwarzania aparatów.

Oprócz żywności sieć smartfonów zbadała też cząsteczki znajdujące się w lekach. W przeciwcukrzycowych jako przeciwnowotworowa okazała się Metformina, a w przeciwdrobnoustrojowych Rozoksacyna.

Zespół twierdzi, że ponieważ leki są już w użyciu terapeutycznym, ich zatwierdzenie do stosowania jako terapie przeciwnowotworowe wiąże się z mniejszym ryzykiem i znacznie niższymi kosztami niż opracowywanie zupełnie nowych leków.

Naukowcy zwracają uwagę, że potrzebne są dalsze prace, aby potwierdzić klinicznie właściwości cząsteczek zidentyfikowanych w żywności oraz skuteczność nowego użycia znanych już leków.

Kierujący zespołem naukowców dr Kirill Veselkov uważa, że teraz kolejnym krokiem będzie wykorzystanie sztucznej inteligencji do zbadania wpływu, jaki różne kombinacje leków i cząsteczek z żywności mogą mieć na ludzi.

„Zbudowaliśmy zespół molekularnych gastronomów, informatyków, naukowców biochemicznych naukowców sensorycznych, szefów kuchni wyróżnionych gwiazdkami Michelin, ekonomistów zdrowia i klinicystów, aby przejść do następnej fazy projektu” – mówi Veselkov, cytowany na stronie Imperial College.

Sieć przetwarzania w chmurze

Projekt DreamLab wykorzystuje uczenie maszynowe w mobilnej sieci superkomputerowej. Może analizować miliardy kombinacji istniejących leków i molekuł zawartych w żywności w celu zidentyfikowania nieznanych wcześniej sposobów zwalczania raka.

Sieć smartfonów może analizować dane w ułamku czasu potrzebnego superkomputerom. Przykładowo komputer osobisty działający 24 godziny na dobę potrzebowałby 300 lat na przetworzenie wymaganych danych, podczas gdy 100 tysięcy smartfonów działających sześć godzin na dobę mogłoby wykonać tę samą pracę w ciągu trzech miesięcy.

Dyrektor ds. ogólnych i zewnętrznych w Vodafone UK Helen Lamprell, powiedziała: „Uruchomiliśmy aplikację DreamLab w Wielkiej Brytanii nieco ponad rok temu, a w krótkim czasie umożliwiła ona przeprowadzenie ważnych badań, które w przeciwnym razie zajęłyby lata. Ten przełomowy projekt demonstruje potęgę technologii i jak, pobierając aplikację DreamLab, można dokonać prawdziwej zmiany w walce z rakiem.”

Czy jedzenie warzyw zmniejszy ryzyko każdego raka?

To nie pierwszy przypadek wykorzystania sztucznej inteligencji do walki z rakiem. Pod koniec maja br. pisaliśmy o algorytmie, który na podstawie mammografii potrafi przewidzieć, czy pacjentka w ciągu najbliższych pięciu lat zachoruje na raka piersi. Ponadto algorytmy uczenia głębokiego potrafią diagnozować nowotwory płuc lepiej niż lekarze. Co więcej potrafią przewidzieć, jakie są mutacje niektórych genów. A to wszystko na podstawie analizy obrazu histopatologicznego.

Wiele badań skupiało się także na wpływie diety na rozwój nowotworów. Raport Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem wskazuje, że w 80 procentach przypadków zachorowań na nowotwory może wynikać z wpływu czynników zewnętrznych. Badania różnych ośrodków naukowych potwierdzają, że zdrowa dieta może wydłużyć życie. Są też bardziej sceptyczne opinie, według których ta zależność wcale nie jest klarowna.

Długo by można wyliczać badania dotyczące wpływu diety na występowanie nowotworów. Jednak nie wszystkie jasno stwierdzają zależność między tym, co jemy a nowotworami. Nie ma jednoznacznych ekspertyz czy warzywa i owoce zmniejszają ryzyko raka w każdym przypadku, czy tylko niektórych jego rodzajów.